Penyakit

7 Cara Mencegah Buasir

Cara terbaik untuk mencegah buasir dari berlaku adalah semasa membuang air besar di mana anda perlu elak daripada berlaku sembelit. Dengan ini najis yang lembut senang untuk melepasi dubur tanpa menyebabkan tekanan pada salur darah.

Untuk mencegah buasir daripada berlaku atau mengurangkan simptom-simptom, tips berkenaan berguna :

  1. Diet tinggi fiber : Pengambilan fiber dalam pemakanan dapat mengelak najis menjadi keras. Contoh diet yang tinggi dengan fiber seperti buah-buahan, oak, sayur-sayuran dll. Diet yang mengandungi fiber dapat mengurangkan sembelit dengan itu dapat mengurangkan tekanan pada salur darah semasa membuang air besar.
  2. Minum air dengan kuantiti yang banyak : Minum 6-8 gelas air untuk mengelakan sembelit
  3. Ambil supplement fiber : Kuantiti fiber yang diperlukan oleh seseorang lelaki adalah sebanyak 38 gram manakala perempuan sebanyak 25 gram. Kajian menunjukkan bahawa pengambilan supplement fiber dapat mengurangkan simptom dan pendarahan akibat buasir. Produk yang mengandungi fiber selalunya boleh di dapati tanpa preskripsi (OTC). Jika mengambil supplement yg mengandungi fiber pastikan mengambil air yang cukup untuk mengelakkan berlaku sembelit akibat fiber itu sendiri.
  4. Jangan Meneran : Meneran semasa membuang air besar akan menyebabkan tekanan pada salur darah (vena).
    Jangan tangguh untuk buang air : Najis akan menjadi keras jika menangguh masa membuang air.
  5. Bersenam : Ini boleh mencegah sembelit dan mengurangkan tekanan pada vena
  6. Elakkan duduk dalam jangka masa yang lama : Duduk yang terlalu lama terutama di tandas meningkatkan tekanan pada vena.

Untuk tahu lebih lanjut tentang penyakit buasir anda boleh baca artikel tentang buasir di bawah :

Penyakit buasir

Back to list

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *