Penyakit

Ubat Buasir di Farmasi – Hemorid untuk Buasir

Tahukah anda apakah itu penyakit buasir? Buasir, juga dikenali sebagai hemorrhoid, pembengkakan disebabkan pembesaran saluran darah yang terdapat di dalam atau di sekeliling bahagian bawah (rektum dan dubur).

Ubat buasir di farmasi – Hemorid untuk buasir

Bengkak pada saluran darah menyebabkan benjolan keluar dari dinding dalam dubur atau dari kulit sekitarnya. Kadangkala ia terkeluar dan tidak boleh ditolak ke dalam semula, atau menjadi lebih besar dan keluar dari dubur. Kemudian anda mungkin dapat melihatnya sebagai benjolan yang berpermukaan licin, lembap dan kelihatan lebih merah jambu dari kawasan sekitarnya. Dan benjolan ini lebih cenderung untuk menyebabkan kesakitan, terutamanya ketika anda membuang air besar.

Apakah Simptom dan tanda-tanda buasir:

 • Lebihan kulit boleh dirasai sekitar bahagian dubur.
 • Rasa gatal atau pedih dan bengkak di sekitar dubur.
 • Pendarahan, titisan darah merah cerah terutamanya selepas atau semasa membuang air besar diikuti rasa perit dan sakit.
 • Rasa kurang selesa ketika duduk dan berdiri juga berjalan terutamanya memakai kasut tumit tinggi.

Baca lebih lanjung tentang buasir di link di bawah : Punca Buasir Hemoroid Tanda tanda buasir Rawatan Buasir

Ubat Hemorid untuk buasir

Setiap tablet ubat hemorid untuk buasir mengandungi Micronised Diosmin 450mg and Micronised Hesperidine 50mg. Digunakan untuk rawatan buasir kronik atau serangan buasir akut dan meredakan simptom simptom buasir.

Dos & cara makan/ cara pengambilan ubat hemorid :

Chronic Hemorrhoid/Buasir Kronik: 2 hemorid tablet sehari selepas makan. Acute hemorrhoidal Attacks: 6 tablet/hari untuk 4 hari pertama, kemudian 4 biji/hari untuk 3 hari

Back to list

2 thoughts on “Ubat Buasir di Farmasi – Hemorid untuk Buasir

 1. ryu says:

  assalamualaikum, saya hendak bertanya, adakah ubat ini berkesan juga jika kita mempunyai buasir yang terkeluar? dan adakah ubat ini mampu menghalang luka buasir menjadi lebih teruk?

  1. irfaadmin1 says:

   Waalaikummussalam. InsyaAllah boleh.Ubat ni boleh kecutkan buasir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *